Szarlotka sypana, czyli świetny pomysł na ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko! Doskonała na każdą okazję :)


Szarlotka sypana to bardzo ciekawy przepis na ciasto, które przygotujecie zupełnie bez wyrabiania i zagniatania. Tak naprawdę istnieją dwa (chociaż może nawet trzy) znane mi sposoby na jej przygotowanie. Pierwszy skupiony jest na połączeniu wszystkich suchych składników z masłem, a następnie wyłożeniu ich warstwowo ze startymi jabłkami doprawionymi dużą szczyptą cynamonu. Drugi jest jeszcze prostszy, wszystko co trzeba zrobić to wymieszać i przełożyć tylko suche składniki (bez tłuszczu) jabłkami, a następnie równomiernie pokryć wierzchnią warstwę ciasta całą ilością masła (najlepiej w formie wiórek). Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie również by do ciasta dodać część masła, a część wyłożyć na wierzch :) Do mnie osobiście jakoś zdecydowanie najbardziej przemawia ta pierwsza wersja, dlatego też właśnie ją polecam Wam w dzisiejszym przepisie :)  Tym razem wykorzystałem u siebie odmianę jabłek, która wręcz stworzona jest do wszelkiego rodzaju szarlotek – szarą renetę. Oczywiście możecie wykorzystać niemal każdy rodzaj jabłek, jednak musicie zwrócić uwagę na ilość cukru do nich dodanego. Dla przykładu, kiedy przygotowałem ciasto z dodatkiem najpopularniejszych odmian jabłek (np. Jonagold) wystarczyło zaledwie kilka łyżek cukru. Tym razem zmuszony byłem dodać go niemal całą szklankę! Jak widać różnica jest dosyć znaczna, dlatego najlepszym wyjściem będzie spróbowanie jabłek przed wyłożeniem i dostosowanie poziomu słodkości :)

Dodaj do ulubionych