Zupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym – pyszna, bardzo pożywna i świetnie rozgrzewająca. Przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zup! :)


Krótsze dni, coraz częstsza plucha oraz zimne wieczory i poranki nieubłaganie zaczynają dawać się we znaki i upewniać nas w przekonaniu, że to już jesień. Muszę Wam przyznać, że z wiekiem staje się coraz bardziej ciepłolubny, a pora jesienna i zimowa nie wywołuje u mnie już żadnych pozytywnych emocji. Plusy jesieni więc staram się znajdować w kulinariach. Jako że uwielbiam zupy, a w lecie, przy temperaturach sięgających 30 stopni, zajadanie się gorącymi zupami staje się raczej niemożliwe, nareszcie mogę powrócić do szaleństw w tym temacie. Nic tak przecież nie rozgrzewa w ciepłe dni jak talerz pysznej, gorącej zupy!

Dzisiaj mam dla Was przepis na jedną z tych zup, które lubię najbardziej – treściwą, pikantną i pożywną. Dokładnie taka właśnie jest ta zupa z czerwoną soczewicą i selerem naciowym.

Jeśli nie przepadacie za pikantną kuchnią zmniejszcie ilość ajvaru lub zastąpcie go łagodną wersją. Zupy tej również nie musicie miksować, jeśli nie przepadacie za taką formą zupy. Ja przygotowuję ją w obu wariantach – zarówno zmiksowaną, jak i niezmiksowaną.

Zobacz mój przepis na zupę z czerwoną soczewicą i selerem naciowym:

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Dodaj do ulubionych