Pyszna, klasyczna i domowa zupa pomidorowa. Chyba nie ma lepszego dnia na publikację przepisu na pomidorówkę niż poniedziałek, kiedy to w większości polskich domów odbywa się cotygodniowy rytuał przekształcenia niedzielnego rosołu w tą jakże znaną i powszechną zupę. Z reguły jestem przekorny, więc dzielę się nim z Wami w środę, bo przecież każdy dzień na pomidorową jest dobry! Jest to zdecydowanie najbardziej popularna i klasyczna wersja zupy z wykorzystaniem pomidorów. Na blogu znajdziecie już pyszny przepis na hiszpańską zupę pomidorową z ziemniakami, ale nie pojawił się na blogu jeszcze przepis na najprostszą jej wersję. Tą zupę pomidorową podać możecie z ryżem, makaronem lub lanym ciastem – ja osobiście zdecydowanie preferuję tą drugą wersję. Teraz, kiedy rozpoczyna się sezon na pyszne i dojrzałe pomidory, z powodzeniem możecie wykonać tę zupę z wykorzystaniem świeżych pomidorów. Jeśli wolicie nieco mniej intensywną i mniej kwaśną zupę pomidorową, zamiast śmietany kwaśnej, wykorzystajcie słodką śmietankę kremową, która sprawi, że zupa stanie się dużo bardziej delikatna.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Dodaj do ulubionych