Karp – słodkowodna ryba bez której w zdecydowanej większości polskich domów wręcz nie można wyobrazić sobie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowywany na wiele sposobów – smażony, pieczony, w galarecie czy po żydowsku. Mimo faktu, że jest on aż tak popularny w całym kraju, w moim domu,  na przekór, od zawsze był on nieszczególnie darzony sympatią. Jakoś niekoniecznie rozumieliśmy jego fenomen. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że rodzice mieli w przeszłości (nie)przyjemność próbowania karpia kiepskiej jakości, dodatkowo przygotowanego w nienajlepszym wydaniu. Każdy zwolennik karpia na wigilijnym stole doskonale wie, że jego jakość jest jedną z najważniejszych cech, która wpływa na powodzenie jego przyrządzenia. Zła jakość hodowli zawsze odbije się na finalnym smaku tej ryby. Sytuacja ta sprawiła, że karpia długo omijaliśmy szerokim łukiem i zawsze zamienialiśmy na inny gatunek, po prostu, z przyzwyczajenia. W tym roku osobiście postanowiłem jednak pójść w zgodzie z tradycją i już przed Świętami pokusiłem się o zakup karpia by spróbować odczarować jego negatywny pryzmat. Okazało się to naprawdę dobrym pomysłem! Myślę, że kulinarne wybory w stosunku do ryb goszczących na świątecznym stole w kolejnych latach mogą ulec zmianie, bo poniższy przepis najzwyczajniej przypadł do gustu wszystkim  i na pewno zajmie honorowe miejsce na tegorocznej Wigilii! Naprawdę pyszne wydanie karpia przygotowanego w migdałach i podanego z bardzo aromatycznym i niezwykle pasującym do niego winnym sosem o lekko słodkawej nucie. Czyste niebo w gębie, które pokazuje jak naprawdę prosto i szybko można przyrządzić karpia, który niemal rozpływa się w ustach!

Wpis został zrealizowany przy współpracy z Makro – miejscem, w którym zawsze znajdziecie karpia najwyższej jakości.

Źródło inspiracji: przepis na karpia autorstwa Karola Okrasy.

Wypróbowałeś ten przepis?

Podziel się proszę swoją opinią w komentarzu i doradź innym! Zachęcam Cię również do udostępnienia przepisu znajomym i pochwalenia się własnym zdjęciem dania przygotowanego z pomocą tego przepisu, które możesz zamieścić w galerii Czytelników


Dodaj do ulubionych