Niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i popularnych kuchni na całym świecie jest kuchnia tajska. Przyczyniło się do tego wiele aspektów, począwszy od kultury jedzenia, przez sposób przyrządzania żywności aż po finalny, absolutnie niepodrabialny, smak i aromat potraw.


Kuchnia tajska powstała poprzez połączenie wpływów Wschodu i Zachodu. W efekcie tych trwających wiele wieków działań udało się utworzyć coś zupełnie nowego, oryginalnego i na tyle interesującego, by było w stanie podbić podniebienia kulinarnych pasjonatów na całym świecie.

Znakiem charakterystycznym kuchni tajskiej jest równowaga. Doskonałe połączenie pięciu głównych smaków: słonego, kwaśnego, słodkiego, ostrego i gorzkiego, sprawia, że każde, nawet najprostsze danie, zyskuje swój niebanalny charakter. To równowaga właśnie wyznacza kulinarne kierunki i finalny całokształt dań, do których zmierzają Tajowie.

Pozornie najbardziej znaną cechą kuchni tajskiej jest nad wyraz podkreślona pikanteria. Myślę, że zdecydowanej większości z nas trudno jest sobie to wyobrazić, jednak współczesna kuchnia tajska wcale nie jest aż tak pikantna jak ta, która była jeszcze przed laty. Z biegiem czasu Tajowie stopniowo redukowali poziom ostrości swoich dań na rzecz wzbogacenia ich aromatu. Zamiast tak ogromnej ilości chili, które zostało przywiezione do Tajlandii w XVII w. przez misjonarzy portugalskich z południowej Ameryki, zaczęto dostrzegać coraz większy potencjał w naturalnych ziołach, trawie cytrynowej czy galangalu. Zdecydowanie wpłynęło to na współczesny sukces kuchni tajskiej na całym globie.

Sięgając korzeni kuchni tajskiej, początkowo składała się ona w zdecydowanej większości z owoców morza, dużej ilości roślin i ziół. Współcześnie tradycyjne tajskie danie (obiadowe) złożone jest zazwyczaj z kilku elementów: aromatycznej zupy, dania z curry oraz dipu podanego razem z warzywami i rybami. Niezwykle popularne są również dania z ryżem i makaronem w roli głównej.

Ryż w kuchni tajskiej jest bardzo popularny nie bez powodu. Jest on podawany niemal zawsze jako dodatek, głównie w celu neutralizacji pikantnych smaków.

Bardzo ciekawą kwestią dotyczącą Tajlandii, Tajlandczyków i ich usposobienia jest niezwykle interesujący i podniosły sposób, w jaki celebrują oni każdy posiłek. Jedzenie jest jedną z głównych części każdego spotkania towarzyskiego, bez którego w zasadzie nie może się ono odbyć. Jest to związane m.in. z niebanalną kulturą jedzenia, która wręcz nakazuje spożywanie posiłków wspólnie. Dla turystów często ciekawym i dosyć niecodziennym faktem jest to, że pomimo iż w tamtejszych restauracjach posiłki dostosowane są do liczby osób zamawiających, niemal zawsze podawane są razem i próżno szukać swojego osobnego talerza. Podkreśla to niezwykle miły i przyjazny stosunek Tajlandczyków względem siebie. Warto wspomnieć, że prawdopodobnie wywodzi się to z wierzeń i przesądów ludowych, bo zdecydowana część Tajlandczyków uważa, że samotne jedzenie (tak jak u nas np. czarny kot przebiegający drogę) po prostu przynosi pecha!

Dosyć nietypowy dla krajów azjatyckich jest sposób spożywania posiłków w Tajlandii. Mimo iż Chińczycy już przed laty przywieźli do Tajlandii pałeczki – zupełnie się one nie przyjęły. W Tajlandii dania najczęściej spożywane są sztućcami, jednak nie nożem i widelcem jak u nas, a widelcem i łyżką, która paradoksalnie pełni funkcję noża.

Kuchnia tajska posiada w swojej ofercie ogromną liczbę dań, które po prostu musimy spróbować przynajmniej jednokrotnie. Poniżej przedstawiam Wam moją wielką trójkę – „must eat”, czyli dania kuchni tajskiej, których trzeba koniecznie spróbować!

  1. Tom Yum Goong

Jest to jedna z najpopularniejszych zup kuchni tajskiej. Fenomenalne połączenie trawy cytrynowej, chili, galangalu, limonki i sosu rybnego. Nad wyraz ciekawy bukiet smaków i aromatów, obok którego zdecydowanie nie można przejść obojętnie!

  1. Pad Thai

Mówią, że królami makaronu są Włosi. Zgadzam się z tym w pełni, jednak i Tajlandczycy nie mają w tym sobie równych. Przygotowany w woku, najczęściej na ogromnym płomieniu, w zasadzie dowolny rodzaj makaronu doprawiony intensywnie charakterystycznym aromatem tajskich przypraw w towarzystwie kiełków fasoli, krewetek i jajka to prawdziwa gratka dla koneserów dobrego smaku – dodatkowo gotowa w kilka minut!

  1. Gaeng Daeng

Jeśli jedną z najpopularniejszych zup jest Tom Yum Goong, to Gaeng Daeng jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dań głównych. Niezwykle proste, przygotowywane z pokrojonego w kawałki mięsa, mleka kokosowego i pasty curry, danie o charakterystycznym aromacie limonki i liści kafiru. Absolutnie obłędne pod każdym względem!


Mimo że Polskę i Tajlandię w linii prostej dzieli prawie osiem tysięcy kilometrów to aktualnie bez żadnych przeszkód i niemal w każdej chwili możemy chwycić za swoją walizkę, zarezerwować wycieczkę na stronie Rainbow i ruszyć w niezwykle apetyczny wojaż po kulinarnych zakamarkach Tajlandii, by tych i innych charakterystycznych dań kuchni tajskiej spróbować w najbardziej oryginalnym wydaniu.


Tajlandia jest niewątpliwą skarbnicą wspaniałych smaków, aromatów i zdecydowanym wyznacznikiem doskonałej kuchni. Nie bez kozery więc udało jej się zdobyć tak wielkie grono wielbicieli.

Wpis został zrealizowany przy współpracy z biurem podróży Rainbow.

Wypróbowałeś ten przepis?

Podziel się proszę swoją opinią w komentarzu i doradź innym! Zachęcam Cię również do udostępnienia przepisu znajomym i pochwalenia się własnym zdjęciem dania przygotowanego z pomocą tego przepisu, które możesz zamieścić w galerii Czytelników


Dodaj do ulubionych